Babka płesznik: właściwości, wskazania, zastosowanie
Data publikacji 26 grudnia 2020Masz częste zaparcia? Chcesz pobudzić przemianę materii? Sięgnij po babkę płesznik – jej nasiona mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Co warto wiedzieć o tej wyjątkowej roślinie?
Babka płesznik – co to jest?
Babka płesznik (łac. Plantago psyllium), określana inaczej jako babka afrykańska, płesznik, pchlica czy pchle nasienie, jest rośliną, której właściwości lecznicze cenione są już od wielu wieków.
Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego. Ma postać prostej, wzniesionej łodygi dochodzącej do 40 cm, z małymi owłosionymi liśćmi i kwiatami w formie kłosów. Jej owoce znajdują się w torebce, która po otwarciu zawiera dwa ciemnobrązowe, niewielkie nasiona. Ze względu na swój wygląd określane są one w języku łacińskim jako Psulla (pchła).
Jakie właściwości ma babka płesznik?
Babka płesznik stosowana jest jako roślina lecznicza. Surowcem lekarskim są jej nasiona. Zawierają one cenne śluzy, białko, tłusty olej, a także sacharydy, alkaloidy, sterole i triterpeny.
Nasiona babki płesznik służą jako błonnik pokarmowy, a znajdujące się w nich składniki dobroczynnie wpływają na działanie układu pokarmowego.
Błonnik jest kluczowy dla prawidłowej pracy jelit. Wprawdzie sam nie jest trawiony, jednak ma korzystny wpływ na zdrowie i polecany jest w profilaktyce wielu schorzeń – nie tylko układu pokarmowego.
Babka płesznik – wskazania do użycia
- Zaparcia
Najczęściej babka płesznik stosowana jest na zaparcia. Wpływa na perystaltykę jelit, przyspieszając ją, a także pomaga w regulacji rytmu wypróżnień. Może być używana również u kobiet w ciąży, niemowląt, małych dzieci.
- Biegunki
Stosowanie ziaren babki płesznik polecane jest też przy biegunkach. Powodują one zwiększenie lepkości treści pokarmowej i normalizują jej objętość.
- Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Warto wskazać, że babka płesznik wspomaga działanie serca i układu krążeniowego. Zawarty w niej błonnik redukuje wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, a także pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi.
- Regulacja poziomu cukru we krwi
Poprzez spowolnienie procesów rozkładu węglowodanów babka płesznik pomaga w uregulowaniu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu zmniejszają się jego wahania i zapotrzebowanie na insulinę. Właśnie dlatego polecana jest ona w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.
- Odchudzanie
Błonnik z nasion babki pęcznieje w żołądku i zmniejsza uczucie głodu. Wspomaga on również metabolizm, a dzięki temu pomaga w prawidłowym działaniu układu pokarmowego i w utracie kilogramów.
Jak stosować babkę płesznik?
Stosowanie babki płesznik jest bardzo proste. 1-2 łyżeczki nasion należy zalać letnią wodą, pomieszać, a potem odstawić na około 10-15 minut. W tym czasie nasiona zaczynają pęcznieć i przypominać kleik. Tak powstałą masę należy wypić albo dodać do innego posiłku, na przykład do owsianki, jogurtu, koktajlu.
Podczas stosowania babki płesznik należy pamiętać o piciu dużej ilości wody. Zawarty w nich błonnik powoduje jej wiązanie, dlatego zwiększa on zapotrzebowanie na płyny.
W sprzedaży można znaleźć również babkę płesznik w formie zmielonej, a także w postaci tabletek.