Na czym polega 3 dniowa dieta sokowa?
Data publikacji 1 lutego 2021
W obecnych czasach coraz więcej osób dba o to, aby utrzymywać odpowiednią sylwetkę. Ma to bardzo duże znaczenie, dlatego bardzo często ludzie decydują się na stosowanie różnego rodzaju diet. Wśród nich można przede wszystkim wyróżnić 3 dniową dietę sokową. Warto dowiedzieć się na jej temat nieco więcej.
Zielone warzywa
Dieta sokowa 3 dniowa w swoim składzie powinna przede wszystkim zawierać soki wykonane z dużej ilości warzyw oraz owoców. Szczególnie polecane są soki stworzone z warzyw oraz owoców w kolorze zielonym. Mają one szereg bardzo korzystnych składników, które w idealny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu każdego człowieka. W zielonych produktach można znaleźć taki składnik jak chlorofil, którego głównym celem jest odtrucie organizmu. Dlatego jest on bardzo polecany do spożywania podczas stosowania różnego rodzaju diet odchudzających. Warto o tym pamiętać podczas komponowania jak najlepszego dla siebie jadłospisu.
Fioletowe warzywa
Bardzo korzystne działanie mają również fioletowe warzywa oraz owoce, dlatego także są one bardzo polecane. Fioletowe produkty zawierają w swoim składzie przede wszystkim antocyjany, które w bardzo efektywny sposób wspomagają krążenie krwi w ciele człowieka. Wśród najbardziej polecanych produktów spożywczych z tej grupy można przede wszystkim wymienić borówki, jeżyny, czarne porzeczki, śliwki, buraki, a także fioletowe winogrona, jagody oraz wiele innych. Warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu.
Różowe i czerwone warzywa
W 3 dniowej diecie sokowej powinny się również znaleźć warzywa oraz owoce w kolorze różowym i czerwonym. One także mają bardzo korzystne działanie na funkcjonowanie całego organizmu człowieka, dlatego warto o nich pamiętać. Z powodzeniem można z nich tworzyć bardzo pożywne soki oraz koktajle. W różowych oraz czerwonych owocach i warzywach przede wszystkim można znaleźć stosunkowo spore ilości karotenu. Jest to składnik, który chroni organizm przed powstaniem nowotworów.
Żółte i pomarańczowe warzywa
Kolejną grupą produktów spożywczych z całą pewnością będą żółte oraz pomarańczowe owoce oraz warzywa. W ich składzie również można znaleźć stosunkowo spore ilości karotenów, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Wśród najbardziej polecanych produktów można przede wszystkim wymienić następujące: pomarańcze, dynię, marchew, jabłka, a także morele oraz brzoskwinie. Polecane jest również stosowanie dodatkowych ziół oraz przypraw. Najczęściej w tym przypadku wybierane są imbir oraz kurkuma. Mają one właściwości przeciwzapalne.