Najlepsze pomysły na sushi
Data publikacji 24 maja 2022
Domowe sushi to nie tylko pyszny pomysł na obiad czy kolację, ale również radość tworzenia, do której możemy zaprosić całą rodzinę. To jedna z tych potraw, w której przygotowanie zaangażować możemy wszystkich domowników i każdy będzie miał co robić. Począwszy od odmierzania ryżu i krojenia składników aż po wymyślanie, co damy do następnej porcji. A na sam koniec oczywiście wspólna uczta, która dopełni cały proces przygotowań.
Do sushi możemy dodać praktycznie wszystko – klasycznego łososia, awokado, a nawet tofu! Wybór uzależniony jest oczywiście od gustów, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby w naszych autorskich rolkach znalazł się smażony kurczak, grillowany dorsz, bądź mango z serkiem śmietankowym – praktycznie wszystko, co akurat mamy w lodówce możemy wykorzystać i poznawać (niekiedy dziwne) nowe smaki. Do większości przepisów, jakie znajdziesz poniżej, będą potrzebne ryż do sushi, suszone algi i wasabi oraz co najmniej jeden dodatkowy element, może to być surowy lub wędzony łosoś. Przyda się także sos sojowy, bambusowa mata do zwijania rolek oraz ocet ryżowy.
Sushi – klasyczne i proste, wymyślne i eleganckie
Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z samodzielnym przygotowywaniem sushi w swoich czterech ścianach, warto skorzystać z prostych, klasycznych, ale jednocześnie sprawdzonych przepisów. Kilka z nich znajdziesz poniżej:
- hoso-maki – zawinięte algi z ryżem i jednym składnikiem w środku, może być to łosoś lub świeży zielony ogórek. Jest to najczęstszy wybór wśród początkujących miłośników sushi, dzięki któremu możemy sprawdzić, jak pojedynczy składnik wpasowuje się w nasze gusta.
- nigiri – najprostsze, lecz nie mniej smaczne. Do ich stworzenia potrzebujemy tylko ryżu, małej ilości wasabi i dodatkowego elementu położonego na małą porcję ryżu. Kawałek ryby lub ananasa sprawdzą się znakomicie
Dla bardziej zaawansowanych sushi-maniaków, którzy już nieraz przygotowywali klasyczne rolki, też coś się znajdzie:
- futo-maki – grube, z co najmniej 3 składnikami kawałki, które zachwycą mnogością smaków po spróbowaniu. Najczęściej serwowane z surowym, bądź wędzonym łososiem, marchewką i marynowaną rzepą lub sałatą. Taki wariant wspaniale przeplata smak ryby ze słodko-kwaśnymi warzywami. W wegańskich wariantach znajdziemy często awokado, tofu, a nawet buraki – jak mówił sławny Don Kichot „Niebo jest limitem”.
- temaki – jeśli nie lubisz jeść pałeczkami, to jest to wybór idealny. Jest to przekrojona na pół suszona alga zawinięta w rożek z ryżem i dodatkami, którą możesz wziąć do ręki. Jeśli chcesz cieszyć się ulubionym smakiem w ciągu zabieganego dnia, jest to najlepsza opcja.
Czasami zdarza się, że chcielibyśmy zjeść swoją ulubioną potrawę, jednak nie mamy pod ręką składników lub na samą myśl o sprzątaniu po całej masie pracy odechciewa nam się jej przyrządzać. Możemy wtedy zrezygnować z jej zjedzenia lub zdecydować się na jej zamówienie z ulubionej restauracji – https://takamisushi.pl/ będzie wtedy idealną opcją. Znajdziecie tam wszystkie wymienione sushi i poznacie całą gamę nowych pomysłów i smaków. Smacznego!