Witaminy rozpuszczalne w wodzie – rodzaje, funkcje, źródła
Data publikacji 13 grudnia 2021Witaminy są kluczowymi dla zdrowia człowieka związkami. Dzielone są na dwie kategorie – witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co warto wiedzieć na temat witamin rozpuszczalnych w wodzie?
Witaminy rozpuszczalne w wodzie – co to jest?
Termin jak witaminy rozpuszczalne w wodzie odnosi się do grupy witamin, których budowa umożliwia rozpuszczanie się w wodzie. Oznacza to, że bardzo szybko się wchłaniają i nie wymagają do tego obecności tłuszczu jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Rodzaje witamin rozpuszczalnych w wodzie
Poniżej dokładnie prezentujemy wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie:
Witamina B1 – tiamina
Jest bardzo ważna dla procesów oddychania komórkowego oraz metabolizmu. Wspomaga działanie układu krążenia, układu nerwowego i pokarmowego. Jej niedobór może prowadzić do dolegliwości nerwowych, schorzeń serca. Znajduje się ona głównie w produktach zwierzęcych jak wieprzowina, wątroba, a także w strączkach, warzywach liściastych, pełnych ziarnach zbóż.
Witamina B2 – ryboflawina
Ma duże znaczenie dla odporności organizmu, metabolizmu, wspiera produkcję hemoglobiny, procesy wzrostu i regeneracji tkanek. Jej braki sygnalizują zapalenia skóry, zajady, częste zapalenia spojówek, zaczerwienienie oczu. Główne źródła witaminy B2 to nabiał, jajka, warzywa liściaste, mięsa, produkty pełnoziarniste.
Witamina B3 – niacyna, witamina PP
Buduje ona wiele koenzymów, wspomaga procesy oddychania komórkowego. Ma duże znaczenie dla skóry, układu pokarmowego, nerwowego, naczyń krwionośnych. Znaczne niedobory niacyny powodują pelagrę, zapalenia skóry, osłabienie mięśni, przemęczenie, depresję. Znajduje się ona w nabiale, mięsie, orzechach, warzywach zielonych, ziemniakach.
Witamina B5 – kwas pantotenowy
Ma ona duże znaczenie dla stanu skóry i włosów. Także uczestniczy w procesach metabolicznych, ma działanie przeciwzapalne. Jej brak może powodować zahamowanie wzrostu, problemy ze stawami, przemęczenie, zaburzenia snu. Witamina B5 jest obecna w mleku, żółtkach jaj, roślinach strączkowych, orzeszkach ziemnych, pomidorach, brokułach, produktach pełnoziarnistych.
Witamina B6 – pirydoksyna
Ma kluczowe znaczenie dla procesów krwiotwórczych i dla działania układu nerwowego. Niedobory sygnalizowane są przez stany zapalne skóry, drgawki, anemię, stany depresyjne, zaburzenia trawienia. Źródła witaminy B6 to głównie mięsa, orzechy, produkty pełnoziarniste, jajka, mleko, warzywa liściaste, strączki.
Witamina B7 – biotyna, witamina H
Wpływa na kondycję skóry i włosów, a także kości. Uczestniczy w produkcji enzymów. Jej brak powoduje zmiany skórne, wypadanie włosów, większą produkcję łoju, wysoki poziom cholesterolu. Można znaleźć ją w jajkach, otrębach, pomidorach, strączkach, czekoladzie.
Witamina B9 – kwas foliowy
Uczestniczy w procesach krwiotwórczych, ma duże znaczenie dla układu nerwowego. Jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu. Jej brak może wywoływać wady wrodzone u dzieci, anemię, zaburzone trawienie, a także wyższe ryzyko schorzeń układu krążeniowego. Jej źródłami są mleko, jajka, warzywa liściaste, marchewka, morele, drożdże.
Witamina B12 – kobalamina
Umożliwia produkcję krwi, bierze udział w procesach metabolicznych, syntezie DNA. Główny objaw braku witaminy B12 to anemia złośliwa. Niedobór może wywołać też uszkodzenie nerwów. Zawierają ją głównie mięsa, ryby, jaja, mleko.
Witamina C – kwas askorbinowy
To silny przeciwutleniacz, który wspomaga odporność, stan tkanki łącznej, kości, zębów, dziąseł i skóry. Ułatwia przyswajanie żelaza. Jej braki wywołują szkorbut, pękanie naczynek krwionośnych, gorszą odporność organizmu, bóle stawowe, powolne zrastanie się kości i gojenie się ran. Zawierają ją głównie produkty roślinne, w tym acerola, dzika róża, natka pietruszki, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe, kapusta, ziemniaki.