Zielona herbata na zimno – cold brew
Data publikacji 15 stycznia 2021
Zielona herbata jest nam znana już od tysięcy lat, a jej właściwości prozdrowotne doceniane są przez wielu. Najczęściej pijemy ją po prostu zalaną gorącą wodą, w tradycyjny sposób. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że można ją pić również zalaną zimną wodą. Jest to wspaniały sposób na ochłodę w upalne dni, natomiast dodanie do niej zimnej wody zamiast gorącej, powoduje, że zielona herbata zyskuje zupełnie inny smak.
Zielona herbata
Zielona herbata dzięki procesowi suszenia, jakiemu zostaje poddana, zachowuje prawie wszystkie substancje, które zawiera. Są to między innymi silne antyoksydanty oraz katechiny. Dodatkowo w jej składzie znajdziemy również bardzo cenne aminokwasy, teinę oraz witaminy z grupy A, B, C i E. Co ważne, zielona herbata oczyszcza nasz organizm, wykazuje działanie moczopędne oraz zdecydowanie przyśpiesza proces pozbywania się z naszego organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Jest również polecana dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga metabolizm.
Zielona herbata na zimno
Parzenie herbaty na zimno, czyli tak zwane cold brew, jest świetnym rozwiązaniem na gorące i upalne dni. Co ciekawe, w ten sposób może zostać przez nas przyrządzone praktycznie każdy rodzaj herbaty, nie tylko herbata zielona. Jest to o wiele bardziej długotrwały proces niż tradycyjnie parzenie herbaty za pomocą gorącej wody, jednak jej smak wynagradza ten długi okres oczekiwania.
Parzenie herbaty na zimno niesie za sobą wiele zalet, między innymi to, że z liści będzie uwalniało się o wiele mniej kofeiny oraz katechiny. Sprawia to, że herbata parzona tą metodą jest bardziej orzeźwiająca. Cold brew pozwala nam również uzyskać o wiele bardziej delikatny i pozbawiony goryczy smak naparu.
Cold brew
Do cold brew nie będzie potrzebna nam gorąca woda, lecz zimna. Dobrze sprawdzi się również butelka zwykłej wody mineralnej lub przefiltrowanej. Niezbędny będzie nam również dzbanek lub butelka. Ważne, aby naczynie było przezroczyste, dzięki czemu będziemy mieli możliwość obserwacji reakcji. Do cold brew wybrać możemy dowolną herbatę. Najlepiej sprawdzi się proporcja 2-3 łyżek wybranej przez nas herbaty na 1,5 litra wody. Cały proces polega na wsypaniu herbaty do naszego naczynia i zalania jej przygotowaną przez nas wcześniej zimną wodą. Jeśli nasza herbata jest ciężka do parzenia, możemy wcześniej dodać do niej odrobinę gorącej wody, co spowoduje jej „obudzenie się”. Po kilkunastu sekundach należy ją odcedzić. Następnie tak jak w przypadku łatwiejszych do parzenia herbat, zalewamy ją zimną wodą i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki. Czas parzenia to około 2-3 godziny, jednak najlepiej zostawić ją na dłuższy czas nawet całą noc. Sprawi to, że herbata nabierze zdecydowanie więcej smaku. Ten sposób parzenia jest najbardziej wygodny jeśli zaparzymy herbatę wieczorem. Co ciekawe, do cold brew z powodzeniem możemy dodać kilka świeżych listków mięty, plasterki owoców, miód lub cukier albo kostki lodu, które dodatkowo zachwycą w upalne dni.